Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

In elk huis in Nederland moet per 1 juli 2022 op iedere verdieping een rookmelder hangen. Die verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar de overheid wil dat die regelgeving ook voor bestaande bouw gaat gelden.
De overheid geeft hiermee gehoor aan het advies van onder meer Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning in Nederland verplicht te stellen.
Aangezien bij brand de meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook, kan een maatregel als deze mensenlevens redden. Jaarlijks 13 levens, om precies te zijn… 

Alle bouwlagen met een verblijfsruimte én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen voert moeten immers verplicht met een melder worden uitgerust.

Als je slaapt werkt je reuk niet

De maatregel is inmiddels al een kleine 18 jaar verplicht in nieuwbouwhuizen. Maar de roep om brandpreventie ook in bestaande bouw aan te pakken – onder meer vanuit Brandweer Nederland – klonk de laatste jaren steeds luider. Want of je nu een een nieuwbouwhuis woont of in bestaande bouw, de situatie is gelijk. Wanneer je slaapt ruik je niets, omdat je neus dan simpelweg niet werkt. Enkel je gehoor is nog actief. Maakt je wasmachine kortsluiting bijvoorbeeld, dan word je dus niet wakker van de rooklucht. En omdat rook uit veel giftige gassen bestaat, zul je snel in een diepe bewusteloosheid raken, aldus Brandweer Nederland. Vaak al binnen enkele minuten.

Safety Company Drenthe BV denkt graag met u mee over het aanschaffen van rookmelders.